Iisus a răspuns şi i-a zis: "Oricine bea din apa aceasta va înseta iarăşi; Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre viaţă veşnică."
(Ioan 4, 13-14)


EN
Home » Stiri » DIRECTIVA ARHIEREASCA PRIVIND RASPANDIREA CORONAVIRUSULUI

DIRECTIVA ARHIEREASCA PRIVIND RASPANDIREA CORONAVIRUSULUI

03-18-2020

"Doamne, strigat-am catre Tine, auzi-ma." (Psalmul 140)

Preaiubitului cler, credinciosilor si monahilor:

Aceste cuvinte rostite de catre regele David, autorul psalmilor, sunt si cuvintele de pe buzele noastre astazi, in timp ce suntem martorii pandemiei cumplite care a pus stapanire pe intreaga lume, precum si asupra propriei noastre tari. Trebuie sa facem mai mult decat sa reflectam asupra acestei situatii; suntem indemnati de catre consilierii guvernamentali si de catre personalul medical sa actionam in favoarea familiilor noastre si a celor apropiati, restrictionand temporar orice fel de intrunire.

Este necesar, ca si crestini ortodocsi, sa avem in considerare chemarea noastra. Trebuie sa continuam sa fim si mai prudenti in privinta aproapelui nostru si a celorlalti. Din diverse surse oficiale, suntem indemnati sa evitam intalnirile de orice fel. Unele surse mentioneaza faptul ca numarul maxim de persoane din cadrul unei intruniri nu trebuie sa depaseasca "100"; altii mentioneaza "50"; in timp ce altii doar "10". Problema este ca nimeni nu poate sustine cu fermitate un anumit numar. Nimeni nu stie cu exactitate, pentru ca nu este nevoie decat de o singura persoana purtatoare a virusului. Sunt "eu"? Esti "tu"? Nu se stie cine este, in momentul de fata. Pentru acest motiv, nu exista un numar de persoane care sa fie declarat "sigur", pentru ca fiecare persoana provine din diverse zone ale unui oras, din diferite medii de munca, purtand cu ei o posibila contaminare.

Am pus urmatoarea intrebare unui medic din cadrul Episcopiei noastre: "Ar trebui inchise bisericile in totalitate?". Raspunsul a fost rezonant, "da!". Avand in vedere incertitudinea in privinta persoanelor care ar putea fi purtatoare ale acestui virus, suprimam orice fel de intrunire din cadrul parohiilor: liturgica, administrativa si sociala, cel putin pana la data de 31 martie, atunci cand se va face o reevaluare a situatiei pandemiei, determinata de catre consilierii guvernamentali si de catre personalul medical.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a luat in considerare mai multi factori în ceea ce priveste demersurile pe care ar trebui sa le intreprinda arhiereii. Vom reevalua situatia la sfarsitul lunii martie.

Dumnezeu nu este indiferent in privinta nevoilor noastre. El ne daruieste medici si specialisti pentru a ne putea coordona nevoile in aceste momente de ingrijorare si neliniste. El ne indeamna sa lucram impreuna, precum Bunul Samaritean, care a avut grija de nevoile cunoscute si necunoscute ale aproapele sau.

Astfel, nu vor fi programate slujbele care se tin de obicei in aceasta perioada din Post al anului bisericesc: Liturghia darurilor mai inainte sfintite, Acatiste, Sfantul Maslu, Spovedania. Daca a fost programata o slujba de botez, aceasta ar trebui sa fie reprogramata. Inmormantarile ar trebui sa aiba loc in cadrul caselor funerare. Mai mult decat atat, intalnirile si evenimentele de orice fel trebuie sa fie amanate sau suspendate.

Intre timp, incurajam atat familiile, cat si fiecare persoana in parte, sa se roage in fata icoanelor si sa rosteasca impreuna rugaciuni; sa citeasca din Sfanta Scriptura: psalmi, pericope evanghelice si epistole; sa rosteasca rugaciunile inainte si dupa masa. Fiti recunoscatori unii fata de altii, prin cuvinte si fapte bune si cereti Maicii lui Dumnezeu sa ne acopere sub sfant acoperamantul sau.

Preacucernicul cler va oficia rugaciuni acasa pentru credinciosi. Daca cineva se va afla an situatie critica, preotul are binecuvantarea de a-i duce Sfanta Impartasanie pentru cei bolnavi persoanei in cauza.

Nu dam binecuvantarea de a se oficia Sfanta Liturghie doar de catre preot si cantor.

Scopul acestei declaratii este acela de a proteja, de a sprijini si de a mangaia, si nicidecum de a pedepsi. Redactarea acesteia a fost marcata de o adanca tristete, constienti fiind de faptul ca poate provoca o oarecare suferinta si nemultumire, atat in randul preotilor, cat si al credinciosilor. Cu toate acestea, avem nadejdea ca este un demers pozitiv din partea Episcopiei, in colaborarea cu ceilalti, pentru a stopa raspandirea virusului.

Ne rugam cu sinceritate, precum invocarea facuta de regele David, ca toate Natiunile sa fie protejate de o raspandire mai acuta a virusului, astfel incat, in curand, sa putem aduce si noi lauda numelui Sau, zicand: "Pe mine ma asteapta dreptii, pana ce-mi vei rasplati mie" (Psalmul 141,7).

Fie ca Domnul nostru Iisus Hristos, Tamaduitorul sufletelor si al trupurilor noastre, sa ne ocroteasca si sa ne daruiasca sanatate si pace!

Cu nadejde in Domnul nostru si cu rugaciuni fierbinti pentru toti,

+NATHANIEL, Archbishop